Zaustaviti izlov ribe dinamitom - NOLOV

Izlov ribe dinamitom

Kod nas je nažalost i dalje popularan izlov ribe dinamitom i strujom. Ovakav lov ne samo da je nelegalan, nego i potpuno destruktivan. Uništava stanište, mlađ, morski okoliš i tako sprečava mriještenje sledeće generacije riba. Šteta je trajna i ne postoji način da se oporavi od nje, jer ne samo da ne postoje ribe koje se ne mogu uzgajati vještačkim putem nego se i uništava prehrambeni lanac.

Najstrašniji podatak koji smo do sada našli je da je broj samopovređivanja mnogo veći nego broj osuda krivolovaca. Često se dešava da lica koja su se povrijedila nestručnim baratanjem eksplozivom, ne budu uopšte procesuirana za nelegalan izlov.

U mnogim tekstovima i pričama smo došli do podataka da postoji oko 30 pozicija  za izlov dinamitom od Petrovca do Ulcinja. Kad se ovoj stravičnoj brojci doda preko 10 pozicija između Herceg Novog i Budve, dobijamo računicu da imamo skoro pa jednu poziciju na svaku nautičku milju našeg mora.

Da stvar poprima veoma ozbiljne razmjere pokazuje podatak da ne pamtimo kada je bilo zadnja uspješna osuda krivolovaca:

"Prošle godine kod naših sugrađana K.H.(51)iI D.N. pronađene su eksplozivne naprave sa kapislama i sporogorećim štapinom, vjerovatno spremnim za izlov ribe jer su ta lica u našoj evidenciji vode kao „dinamitaši”. Međutim, mogli smo da podnesemo samo prijave za nedozvoljeno držanje eksplozivnih sredstava ali ne i za nelegalan izlov ribe jer pravosudnim organima trebaju kvalitetni dokazi da bi ta lica bila osuđena za krivolov..." kazao je Rudolf Elezović, šef ulcinjske policije za Vijesti 02.11.2011.

nolov

NVO Mediterraneo uskoro pokreće akciju borbe protiv krivolova nazvanu NOLOV sa krilaticom: No love for krivolov! Molimo sve zainteresovane da nam se jave. Hvala!

Izvor naslovne slike: Blast fishing. Location: Bohol, Danahon Reef, Philippines Photo by: T. Heeger (from ReefBase: http://www.reefbase.org)